Onderhoud verwarmingsketel

Iedereen is wettelijk verplicht om eens per één of twee jaar onderhoud aan de verwarmingsketel te plegen. Onderhoud is belangrijk omdat uw verwarming goed moet werken. U vindt hier meer informatie over wanneer dit verplicht is. Daarnaast leest u wanneer u een combiketel, condensatieketel, mazoutketel of een andere ketel beter kunt vervangen. Hebt u na het lezen nog vragen over bijvoorbeeld het onderhoudscontract of bent u opzoek naar een installateur? Via het offerteformulier vraagt u gratis en geheel vrijblijvend offertes aan. Na het vergelijken van de offertes kunt u altijd de vakman met het beste aanbod en de laagste prijs kiezen.

CV-ketel onderhoud

Wanneer verplicht?

Een verwarmingsketel op gas, zoals een condensatieketel of combiketel, moet tweejaarlijks onderhoud ondergaan.Een condensatieketelheeft een rendement van 100% of meer. Met een condensatieketel hebt u een lage energierekening. Dit maakt een condensatieketel erg populair. Naast een condensatieketel is een combiketel tevens erg populair. Een combiketel regelt het warme water en centrale verwarming in één installatie. Omdat u maar één systeem hebt bespaart u kosten en ruimte bij een combiketel. Een verwarmingsketel op stookolie (mazoutketel) of een vaste brandstof zoals hout (pelletketel) heeft elk jaar onderhoud nodig. Een mazoutketel stookt olie, oftewel mazout, tijdens het opwarmen van uw woning. Een mazoutketel heeft een extra ketel nodig voor de opslag van olie. Hierdoor is een mazoutketel duurder. Een pelletketel is een elektronisch geavanceerde installatie met daarin een thermostaat. Met de thermostaat in de pelletketel stelt u de gewenste temperatuur in. Een pelletketel verbrandt houtpellets, ingebouwd in een reservoir. Hierdoor is het constant bijvullen van de pelletketelniet nodig.

Wat controleert de cv installateur?

Wat de CV installateur precies controleert tijdens het onderhoud hangt af van de soort verwarmingsketel. Wat er in ieder geval plaatsvindt is het schoonmaken van de verwarmingsketel, de brander en eventueel de schoorsteen. De installateur stelt de brander goed af. Er zijn een aantal wettelijk verplichte metingen die uitgevoerd moeten worden. Tijdens het nazicht wordt tevens gecontroleerd of slijtagegevoelige onderdelen aan vervanging toe zijn. Bovendien worden eventuele storingen en meldingen nagekeken tijdens de keuring. Hierna wordt een verbrandingsattest opgemaakt.

Wat zijn de voordelen van regelmatig onderhoud?

Onderhoud aan uw verwarmingsketel is vereist omdat het bijdraagt aan uw veiligheid. Een niet onderhouden CV ketel kan resulteren in gevaarlijke situaties. Weinig ventilatie en slecht onderhoud vergroot namelijk de kans op een koolstofmonoxidevergiftiging. Een verkeerde instelling van uw CV ketel of een defect gasafvoerkanaal kan ervoor zorgen dat koolstofmonoxide vrijkomt. Naast uw eigen veiligheid heeft regelmatig onderhoud van uw CV ketel nog een aantal voordelen. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat er een kleinere kans is op storingen. Dankzij de juiste instellingen tijdens het onderhoud bespaart u energie. Bovendien verlengt onderhoud de levensduur van uw CV ketel waardoor u hier langer van zult genieten.

Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat uw verwarmingsketel veilig en goed werkt.

Op zoek naar een erkende monteur voor het nazicht van uw CV ketel? Wij helpen u graag!

Onderhoudscontract

Het afsluiten van een onderhoudscontract voor uw verwarmingsketel is een mogelijkheid. In het onderhoudscontract staan afspraken met betrekking tot het onderhoud van uw verwarmingsketel. U betaalt elk jaar of elke maand een bepaald bedrag voor het onderhoudscontract. U krijgt automatisch als onderdeel van het onderhoudscontract bericht indien het tijd is voor een keuring. Onderdeel van een onderhoudscontract is in de meeste gevallen jaarlijks of tweejaarlijks onderhoud en een 24-uurs noodgevallen service. De prijs van een onderhoudscontract ligt tussen de €6,- en €20,- per maand. Bij een pelletketel of mazoutketel liggen de kosten hoger dan bij een condensatieketel. Een onderhoudscontract klinkt misschien duur. U hebt met een onderhoudscontractechter garantie en de voordelen van 24/7 bereikbaarheid in geval van een storing.

Wat kunt u zelf doen?

Het is mogelijk om, naast de verplichte controles, zelf uw CV ketel te onderhouden. Maak bijvoorbeeld de buitenkant van de CV ketel schoon.Gebruik hiervoor een vochtige doek met een beetje zeep. Wanneer de druk in de CV ketel te hoog of te laag is dan is het bijvullen hiervan mogelijk. Het kost onnodig energie indien er lucht in de leidingen zit. Het regelmatig ontluchten van uw CV ketel is daarom verstandig. Houd daarnaast de ruimte rondom de CV ketel netjes. Een installateur moet genoeg loopruimte hebben als hij of zij langskomt. De verdere controles kan de installateur het beste doen. Op die manier bent u ervan verzekerd dat de werkzaamheden grondig worden verricht. Een vakman herkent bovendien eerder gebreken aan het apparaat. Door deze tijdig te verhelpen voorkomt u dure reparaties.

verwarmingsketel onderhoud

Wanneer kunt beter vervangen?

Het is in sommige gevallen beter om uw verwarmingsketel te vervangen. Na circa 12 tot 15 jaar moet een verwarmingsketel vernieuwd worden. De verwarmingsketel werkt op dit moment meestal nog waardoor het lijkt alsof vervangen nog niet nodig is. Het is echter goed mogelijk dat u teveel stookkosten betaalt indien u een oude verwarmingsketel gebruikt. Is uw verwarmingsketel eerder kapot? Als de reparatie meer gaat kosten dan een nieuwe CV ketel dan is het verruilen tevens een betere keuze. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de thermostaat kapot is. Dit is namelijk een duur onderdeel van de verwarmingsketel.

CV-ketel onderhoudscontract

Vrijblijvend contact

U begrijpt dat het verruilen van uw CV ketel, zoals een condensatieketel, in sommige gevallen verstandig is. Daarnaast is regelmatig onderhoud vereist. Bent u opzoek naar een monteur die u kan helpen bij het plaatsen van bijvoorbeeld een combiketel of een condensatieketel? Bij ons zit u goed! Truyaert is een netwerk van ervaren installateurs in heel Vlaanderen. Via het offerteformulier vraagt u geheel kosteloos offertes aan. Na het vergelijken van de offertes kunt u altijd de installateur met de beste voorwaarden en de laagste prijs kiezen. Het aanvragen van offertes is geheel vrijblijvend, u hebt dus geen verplichtingen. We zijn u graag van dienst!